A panírozott és bő zsírban sütött, magyarul rántott húsok készítésének története is jól mutatja, hogy nem csak a háziasított növény- és állatfajták, hanem a konyhában alkalmazott ételkészítési módok vándorlását is a világban. Joggal gondolhatnánk, hogy a rántott hús „echte” bécsi találmány, hiszen már a neve is erre utal: Bécsi szelet. Valójában a panírozás története sokkal kacskaringósabb.
A panírozás eredetileg bizánci találmány, mely mór közvetítéssel jutott az ibér félszigetre, ahol évszázadok óta fogyasztják Andalúz szelet néven. Innen az itáliai háborúk idején spanyol zsoldosok révén került a mai Olaszországba, ahol milánói szeletként ismert. A risorgimentó (az olasz függetlenségi háború és a modern Olaszország megteremtése) idején Radetzky marsall osztrák csapatai által került Bécsbe, s innen indult világhódító útjára – így hazánkba is. 🙂